Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 
Η Ελλάδα έχει εναποθέσει σημαντικό μέρος των ελπίδων για την ευημερία και την ανάπτυξή της στον τουρισμό, σ’ αυτή τη σύγχρονη βαριά βιομηχανία της φιλοξενίας και της παροχής υπηρεσιών, γι’ αυτό και το μέλλον του είναι κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας μας. Είναι επίσης και κρίσιμη παράμετρος για την περαιτέρω κοινω-νική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας, μιας και αυτά υποδέχονται το μεγα-λύτερο μέρος του τουριστικού ρεύματος .
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα όπως εμφανίζονται φέτος, μεσούσης της διεθνούς οι-κονομικής κρίσης και ας δούμε τι μηνύματα μας έρχονται απ τα νησιά του Νομού Λέσβου, δηλαδή τη Λέσβο (Μυτιλήνη) τη Λήμνο και τον Άη- Στράτη. Τα νησιά αυτά ανήκουν στη «δεύτερη» λεγόμενη κατηγορία δημοφιλών προορισμών, αφού μέ-χρι τώρα δεν έγιναν εκεί οι τεράστιες τουριστικές  επιχειρήσεις, ούτε δαπανήθηκαν μεγάλα κεφάλαια για υποστηρικτικές δράσεις και υποδομές. Η διαπίστωση αυτή κα-θώς και η μεγάλη απόστασή τους απ’ το κέντρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα από μια πρώτη ματιά πράγματι φαίνεται ως μειονέκτημα. Απ την άλλη όμως επειδή ακριβώς τη περίοδο της τουριστικής έκρηξης (δεκαετία 70 και 80) στις περιοχές της πρώτης κατηγορίας (π.χ. Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα κ.α) ελλείψει οικονομικού ενδιαφέροντος, αποφεύχθηκε να γίνουν εδώ τα μεγαθήρια του τουρισμού και ο βιασμός του τοπίου όπως κατά κόρον συνέβη αλλού.
Έτσι παρέμειναν ως προορισμοί του φαμελιάρικου κυρίως τουρισμού απ’ τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης που ναι μεν δεν αφήνει σπουδαία περιθώρια κέρδους, έχει ό-μως σταθερότητα  και ποιότητα. Έτσι φέτος, που είναι χρονιά κρίσης, λόγω και της μικρής διάρκειας της τουριστικής περιόδου στα νησιά του νομού Λέσβου, δεν έγιναν ακόμη τόσο ορατές οι συνέπειες. Οι τουρίστες με τις πτήσεις τσάρτερ (και το περιο-ρισμένο εισόδημα) έρχονται κανονικά και σε λίγες μέρες που θα κλείσουν τα σχολεία όλοι ελπίζουν στον έλληνα περιηγητή και επισκέπτη.
Βεβαίως τα νησιά αντιμετωπίζουν συγκοινωνιακά προβλήματα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πρόοδο του τουρισμού. Γι αυτό φωνάζαμε όλο τον χρόνο και ε-ξακολουθούμε να διαμαρτυρόμαστε, εκτιμώντας πως επιτέλους η Πολιτεία θα αντι-ληφθεί τις ευθύνες της και θα ενεργήσει έτσι, ώστε τα νησιά να έχουν όλο το καλο-καίρι σταθερή και τακτική επικοινωνία με το κέντρο και τον ελλαδικό κορμό.
Απ’ τη φύση μας όμως εμείς οι έλληνες είμαστε αισιόδοξοι. Παρά τα προβλήματα για το φετινό καλοκαίρι, που για τους περισσότερες ελληνικές οικογένειες ξεκινά με το κλείσιμο των σχολείων, αισιοδοξούμε να συγκινήσουμε πιο πολλούς συμπατριώτες μας να περάσουν εδώ τις διακοπές τους. Οι οικογένειες να ρωτήσουν για πακέτα με-ταφορών που έχουν ανακοινώσει οι ακτοπλοικές εταιρείες, αλλά και τις προσφορές των αεροπορικών εταιρειών ώστε να έρθουν και να επιστρέψουν με το μικρότερο δυ-νατό κόστος. Επίσης απευθυνόμενος ειδικά στο κοινό της Βορείου Ελλάδας, φέτος ελπίζουμε να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις στις διαπραγματεύσεις της με τις Ακτοπλοϊκές Εταιρείες και τις «άγονες» γραμμές και να υπάρξει σταθερότητα στη σύνδεση των νησιών με Θεσσαλονίκη Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Η Λέσβος και ειδικότερα η Λήμνος που είναι πιο κοντά στη Β. Ελλάδα πράγματι αποτελούν ιδανι-κούς προορισμούς να χαρούν τη θάλασσα  και τη φύση να γευτούν τα εξαιρετικά το-πικά προϊόντα (ψάρια, τυριά, ελαιόλαδα κ.α)  να επισκεφθούν μοναδικά μνημεία και εκκλησιές χωρίς να χρειασθεί να αγχωθούν και στριμωχθούν.
Αυτό ακριβώς, η ποιότητα του τουρισμού στα νησιά μας, είναι κατά τη γνώμη μου που τραβά τον «ψαγμένο» τουρίστα και επισκέπτη. Η επαφή του με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον των νησιών μας που δεν έχει τίποτε το  «δήθεν» και η ειλικρι-νής αφοπλιστική διάθεση και η φιλικότητα των κατοίκων, που δεν έχει να κάνει με τα σφιγμένα συμβατικά χαμόγελα, που επιτάσσει το τουριστικό management, είναι νομί-ζω το στοιχείο που μας διαφοροποιεί ακόμη απ την τυποποιημένη, πιο φημισμένη ί-σως, εικόνα άλλων περιοχών.
Τώρα αν με ρωτήσει κανείς που να πάει; τι να δει; τι να κάνει; θα είχα να τον προ-τρέψω πολύ συνοπτικά για τα ακόλουθα :
Αρχαιολογικοί χώροι: στην Ηφαιστεία (στο αρχαιότερο Βουλευτήριο του κόσμου)  και στα Καβείρια της Λήμνου
Μουσεία: Τα αρχαιολογικά Λημνου και Μυτιλήνης, ιδιαίτερα στο Νέο με τα πανέ-μορφα ψηφιδωτά.
Ακόμη τα θεματικά Μουσεία : Του απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι και της Ελιάς στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Τη Πινακοθήκη Τεριάντ και το Μουσείο Θεοφίλου στη Βαρειά Μυτιλήνης. Όσοι μας επισκεφθούν μετά τη 1η Αυγούστου αξίζει να επι-σκεφθούν και το Μουσείο «Βρανά» στο Παπάδο της Γέρας, που ανοίγει φέτος και υπόσχεται πολλά και ενδιαφέροντα για την ελιά και το λάδι τον μοναδικό αυτό πλού-το του νησιού της Λέσβου.
Ωραίοι διατηρημένοι οικισμοί:  την Αγιάσο τον Ασώματο, τη Βατούσα τη Σκαμνιά αλλά και τη βιομηχανική νεκρούπολη στο Πέραμα της Γέρας κοντά στη Μυτιλήνη που θα εντυπωσιασθεί. Τις Συνοικίες της Σουράδας και του Κιοσκιού στη πόλη της Μυτιλήνης, για να θαυμάσει την αρχοντιά και τον πλούτο μιας άλλης περασμένης εποχής.
Σπουδαίες εκκλησίες μνημεία η Μητρόπολη της Μύρινας Λήμνου, η Παναγιά της Αγιάσου και της Πέτρας ο Ταξιάρχης Μανταμάδου.
Ούζο θα πιείτε στο Πλωμάρι, να δοκιμάσετε όλες τις μάρκες για να καταλήξετε σ αυ-τό που σας αρέσει. Ψάρι κι αστακό στον Αη Στράτη και στη Λήμνο, αλλά παστή σαρδέλλα Καλλονής και κουκιά, στο πήλινο κατσαρόλι, στα ουζερί της Μυτιλήνης.
Μπάνιο και θαλάσσια σπόρ στη Λήμνο (Μύρινα, Πλατύ, Θάνος, Κάσπακας κ.α) στα Βατερά και στην Πέτρα και στην Σκάλα Ερεσού στη Λέσβο.
Χαμάμ και θερμά λουτρά  στη Λήμνο (Θέρμα ) στη Λουτρόπολη Θερμής στην Εφτα-λού, στον Πολιχνίτο και στα Θέρμα του Κόλπου Γέρας.
Βραδυνές έξοδοι και « After» στη Μυτιλήνη, στη Μύρινα Λήμνου και στο Μόλυβο, που είναι και το τόπ τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίου.
Είναι τόσα πολλά ακόμη, που δεν έχει τόπο για να τα γράψω και τα αφήνω να τα α-νακαλύψουν οι επισκέπτες των νησιών. Αν σε κάποιον αναγνώστη ενέπνευσα την ι-δέα να περάσει φέτος τις διακοπές του στα νησιά μας, τον παρακαλώ να μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου για να του δώσω κι άλλες οδηγίες και μυστικά.
ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ, Βουλευτής Νομού Λέσβου.-